Blått lys mellom Solsiden og Brattøra

Lyssatte Blåflasker_Sjøgangen

Den blå portalen ved Stasjonsplassen. Foto: Trondheim Calling.

Festivalen Trondheim Calling, som fremmer nykommere innen musikk, bestemte seg i tråd med dette for i år å ta i bruk en nykommer av en bydel, og utvidet festivalområdet til å omfatte både Solsiden og Brattøra, to bydeler ved vannet.

En gruppe 1.års arkitektstudenter ved NTNU tok utfordringen med å tydeliggjøre forbindelsen mellom de to bydelene, og da festivalen finner sted midt på mørkeste vinteren ble lys et naturlig virkemiddel.

Blå flasker belysning Kanalen

Blått lys langs kanalen. Foto: Trondheim Calling.

Lysbokser Sjøgangen

Blått lys på Sjøgangen. Foto: Trondheim Calling.

Blå flasker studenter jobber

Arkitektstudentene ved NTNU jobber med installasjonen.

Flasker i dagslys Stasjonsplassen

Installasjonen fungerte like fint dag som natt. Foto: Hege Førsvoll, NTNU. 

Studentene skulle lage en midlertidig installasjon, og bestemte seg for å ta utgangspunkt i gjenbruk. 12.000 plastflasker og 300 bruskasser ble lånt ut fra Infinitum og Ringnes, og studentene designet og monterte en installasjon som lyste opp i mørket under festivalhelgen og guidet folk mellom Solsiden og Brattøra. Etter festivalen ble materialene levert tilbake for resirkulering.

Studentene fikk veiledning fra NTNU Live Studio og lysdesigner Steffen Telstad. Ni studenter prosjekterte installasjonen, og fikk hjelp av seks studenter til for montering. Prosjektleder Hanna Kjelberg- Line , 1.klasse arkitektstudent sier følgende om prosessen:
Å fjerne etiketter og korker, borre hull og tre fiskesnøre gjennom så mange flasker er en tidkrevende prosess, og det var helt avgjørende at 15 studenter deltok. Selv om det tok mye tid, var utviklingen veldig synlig, og det var gøy å se resultater etter hvert som vi jobbet.

Det har vært en spennende prosess å samarbeide med Trondheim Calling og En blå tråd om å sette lys på en viktig del av byen vår. Vi har fått mye tilbakemeldinger, både under montering og under festivalen, fra engasjerte innbyggere som synes det er gøy at det skjer noe i byen.

Studentgruppen NTNU
Blått lys Solsiden

Lys har blitt brukt bevisst under Trondheim Calling festivalen, også på Solsiden. Foto: Trondheim Calling.
Foto til venstre: Arkitektstudenter fra NTNU.

Lyssetting Blomsterbrua

Belysning av Blomsterbrua på Solsiden.  Foto: Trondheim Calling.

Fredagstemning under blå portalen ved Stasjonsplassen. Foto: Marius Berg.

Blått lys blomsterbrua og diskokula

12.000  falsker, 300 bruskasser og mange arbeidstimer senere, kunne byens befolkning rusle i blått lys mellom de to bydelene ved vannet. Installasjonen ble godt mottatt, og Trondheim Kommune fikk med seg viktige erfaringer fra dette midlertidige stuntet, både når det gjelder bruk av lys og bruk av byrom i forbindelse med byromsstrategien. 

Prosjektleder: Hanna Kjelberg-Line, arkitektstudent NTNU
Lysdesigner: Steffen Telstad
Kontakt Trondheim Calling: Thomas Ryjord
Kontaktperson NTNU Live Studio: Steffen Wellinger

Les mer her.

I tillegg til lysstuntet, arrangerte Trondheim Calling et seminar om byutvikling og kultur. Spørsmålene som ble tatt opp var blant annet Hva betyr kulturen for byutviklingen og hvordan påvirker byutviklingen kulturlivet?” og Hvordan modernisere Brattøra og Nyhavna, og samtidig ivareta det produserende kulturlivet som allerede eksisterer i bydelen?”

Innledere var Morten Willium Knudsen (Handelshøyskolen BI og Kunst og Designhøyskolen i Bergen), Trine Bille (Copenhagen Business School) og Aksel Tjora(NTNU og Sosiologisk poliklinikk) samt representanter fra lokalt kulturliv og byutvikling.

Les mer om konferansen her.

Blått lys Sjøgangen

Sjøgangen. Foto: Torleif Kvinnesland.